Piklbol pravila

Kao zaljubljenik u piklbol, izuzetno je važno dobro poznavati pravila koja vrijede u ovom dinamičnom sportu. Bilo da ste početnik ili iskusni igrač, poznavanje pravila neće samo poboljšati vašu igru, već će i pridonijeti ukupnom uživanju u sportu. Ovdje ćemo objasniti temeljna pravila piklbola, obuhvaćajući sve, od dimenzija terena do servisa, bodovanja i strategija tijekom igre dok ćemo potrebnu opremu detaljno objasniti na stranici za opremu.

Piklbol Hrvatska - Piklbol teren u Zagreb

Dimenzije terena i mreže

Standardne dimenzije piklbol terena su 6.1 metara u širinu te također 6.1 metara u dužinu za pojedinačnu igru, odnosno 13.4 metara ako se igra u parovima. Mreža se postavlja na visini od 91.4 centimetara uz bočne linije i 86.4 centimetara u sredini te je postavljena u središtu terena i dijeli teren na dva jednaka dijela. Detaljnije o tome, kao i o elementima piklbol terena možete pronaći ovdje.

Priprema za servis u igri Pickleball - Pickleball Hrvatska

Osnovna pravila

Pravilo odskoka

Tim koji prima udarac, odnosno onaj koji ne servira mora pustiti da servis jednom odskoči prije nego što ga vrate. Iz servisirajućeg tima također moraju pustiti da vraćeni udarac jednom odskoči prije nego ga udare. Nakon ovih početnih dva odskoka, igrači mogu ili udariti lopticu prije nego što dodirne tlo (udarac u zraku) ili pustiti je da odskoči prije nego je vrate.

Zona bez voleja (Kitchen)

Zona bez voleja, poznatija kao kitchen zona, predstavlja područje od 2.13 metara sa obje strane mreže. Igrači ne smiju koristiti volej udarac dok su unutar kuhinje te je moraju pustiti da odskoči prije udaranja ako se nalaze unutar ove zone.  Pročitajte više o kitchen zoni.

Mrtva loptica

Ako loptica udari igrača, mrežu, mrežni stup ili bilo koji drugi objekt prije nego što padne unutar odgovarajućeg terena, to je mrtva loptica, i razmjena udaraca se ponavlja.

Izvan granice terena

Ako loptica padne izvan granica terena, smatra se udarcem izvan granica te se bod dodjeljuje suparničkom timu.

Greške

Greška se događa kada se loptica servira izvan granica igrališta, ne pređe preko mreže ili padne u kitchen zonu tijekom servisa. Tijekom razmjena udaraca, greška se može dogoditi ako loptica izađe izvan granica igrališta, ne pređe preko mreže, izvede se volej iz kitchen zone ili se dogode neke druge povrede pravila.

Ako igrač nenamjerno zakorači u zonu bez voleja (kitchen) dok udara volej i ta radnja utječe na ishod razmjene udaraca, poziva se greška. Igra kombinira strategiju, brze reflekse i precizne udarce kako bi stvorila uzbudljiv i angažiran sport za igrače svih dobnih skupina i razina vještine. Imajte na umu da lokalne varijacije i pravila specifična za turnire mogu važiti u određenim slučajevima, ali ove smjernice i pravila obuhvaćaju temeljne aspekte igre.

Priprema za servis u igri Pickleball - Pickleball Hrvatska

Osnove bodovanja u piklbolu

U piklbolu (eng: pickleball) za igru u parovima, bodovi se sastoje od tri broja (na primjer, 0-0-2). Prvi broj predstavlja bodove servirajuće momčadi, drugi broj predstavlja bodove momčadi koja prima servis dok treći broj predstavlja broj servera, npr. server br. 1 ili server br. 2. Na primjer, ako je rezultat u dvostrukim igrama piklbola 10-8-2, to znači da servirajuća momčad ima 10 bodova, momčad koja prima servis ima 8 bodova, te za servirajuću momčad, servira server broj 2.

U pojedinačnim igrama (igra u dvoje) piklbola, bodovi se sastoje od samo dva broja (na primjer, 0-0). Prvi broj predstavlja bodove servera dok drugi broj predstavlja bodove primatelja. Nema trećeg broja jer u pojedinačnim igrama pickleballa svaka strana ima samo jedan servisera (umjesto dva). Na primjer, ako je rezultat u pojedinačnim igrama piklbola 10-8, to znači da server ima 10 bodova, a primatelj ima 8 bodova.

Bodovi se postižu u igri piklbol samo kada momčad servira (ili kada se pozivaju tehnički prekršaji protiv suprotne strane i suprotna strana nema bodova). To vrijedi i za igru u parovima kako i za pojedinačne igre piklbola. 

Da biste pobijedili u igri piklbola, morate biti prva momčad koja osvoji odlučujući bod. U većini slučaja igra se do 11 bodova (pod uvjetom da je pobjeda s razlikom od minimalno 2 boda), iako se neke igre piklbola na turnirskim postavkama mogu igrati do 15 bodova (također pod uvjetom pobjede s razlikom od minimalno 2 boda) ili 21 bod (i ovdje vrijedi pobjedna s razlikom od minimalno  2 boda).

Dvije djevojke pripremaju se za igru Pickleball - Pickleball Hrvatska

Pozicioniranje igrača u igri parova

Svaka momčad će primiti dva servisa, po jedan za svakog partnera, osim za momčad koja servira na početku igre. Momčad koja servira na početku igre primit će samo jedan servis. Kao rezultat toga, ispravan rezultat za početak bilo koje igre je 0-0-2 – 0 bodova za momčad koja servira, 0 bodova za momčad koja prima servis, i server broj 2, jer ako servirajuća momčad izgubi skupinu udaraca (rally) ili napravi pogrešku, doći će do promjene strane (side out) i protivnička momčad će preuzeti servis.

Svaki servis za početak igre počinje na desnoj strani piklbol terena, a server će servirati dijagonalno na desnu stranu terena za momčad koja prima servis.

Nakon prvog side outa (promjena strana), svaka momčad će imati dva servisa. Prvi servis svake strane uvijek će početi s desne strane piklbol terena (prvi server bit će server br. 1). Ako servirajuća momčad osvoji bod, tada će zadržati servis, a server br. 1 i njegov ili njezin partner će zamijeniti strane terena. Server br. 1 će tada servirati dijagonalno u drugom smjeru. Servirajuća momčad će promijeniti strane terena samo nakon osvajanja boda. Napominjemo, samo servirajuća momčad može osvojiti bodove. Kao rezultat toga, momčad koja prima servis neće mijenjati strane terena već će samo servirajuća momčad mijenjati strane terena nakon osvajanja boda.

Server br. 1 će zadržati servis sve dok protivnička momčad ne osvoji skupinu udaraca (rally) ili servirajuća momčad ne napravi pogrešku. Nakon što protivnička momčad osvoji skupinu udaraca (rally) ili servirajuća momčad napravi pogrešku, server br. 1 će izgubiti svoj servis i servis će preći na drugog partnera u momčadi (nazvanog server br. 2) (kao podsjetnik, prva momčad koja servira na početku igre će imati samo jedan servis). Server br. 2 će tada servirati i zadržati servis sve dok protivnička momčad ne osvoji skupinu udaraca (rally) ili servirajuća momčad ne napravi pogrešku. Ako oba partnera u momčadi izgube svoje servise, doći će do promjene strane (side out) i protivnička momčad će servirati.

Pozicioniranje igrača je važno pri servisu i vraćanju servisa. Ispravni server mora servirati s ispravne strane piklbol terena, a ispravni primatelj mora vratiti servis s ispravne strane terena. Ispravna strana piklbol terena određuje se rezultatom igre:

Ako je rezultat paran (0, 2, 4, 6, 8, 10, itd.), tada igrač koji je započeo na desnoj strani piklbol terena na početku igre trebao bi biti na desnoj strani piklboll terena.

Ako je rezultat neparan (1, 3, 5, 7, 9, itd.), tada igrač koji je započeo na desnoj strani piklbol terena na početku igre trebao bi biti na lijevoj strani terena.

Tipovi udaraca

Serviranje

Igra započinje servisom sa desne strane terena servisera na desnu stranu primatelja servisa. Igrač koji servira (server) mora stajati iza osnovne linije i udariti lopticu prebacivanjem dijagonalno prema suparničkoj servisnoj strani. Servis mora preći preko mreže i pasti unutar dijagonalno suprotne servisne strane. Ne smije dodirivati zonu bez voleja (poznatu i kao kitchen zona) niti bilo koje linije. 

Server mora držati oba stopala iza osnovne linije tijekom servisa sve dok loptica ne bude udarena. Korak na ili preko osnovne linije prije udaranja loptice smatra se greškom. U slučaju greške, servis se gubi, a suparnički tim dobiva servis. Ovo se često naziva “promjenom servisa”.

Let servis:
Ako loptica udari vrh mreže prilikom servisa i padne unutar odgovarajućeg servisnog polja, naziva se “let servis”. U tom slučaju, server dobiva još jedan pokušaj serviranja bez kazne.

Ground udarac

Ground udarac je svaki udarac koji napravite nakon što je lopta jednom odskočila. Većina udaraca koje ćete izvesti u piklbolu, kao što su na primjer dinkovi, biti će ground udarci.

Volej

Volej je svaki udarac koji se izvodi prije nego što lopta dodirne tlo. Nije važno da li udarate loptu blizu tla ili iznad glave, dok god nije odskočila, to je volej! Volej udarci obično su puno snažniji. Imajte na umu da ne možete udarati volej unutar kitchen zone!

Dink

Dink je vrsta ground udarca koja se koristi samo blizu mreže. Glavne karakteristike dinka su da se izvode kod kitchen zone, vrlo su mekani i jedva prolaze preko mreže. Postoji puno različitih vrsta dink udaraca koje možete koristiti tijekom meča.

U piklbolu, dinking igra je osmišljena s jednim ciljem: natjerati protivnika da napravi grešku, a ne vi. Osnovna struktura dinking igre je vrlo jednostavna i igra se na način da samo vi i protivnik udarate loptu nježno preko mreže naprijed-natrag u cilju da lopta mekano sleti na drugu stranu. Budući da će odskok s tla biti nizak, protivnik neće moći snažno udariti loptu preko mreže, što povećava vjerojatnost da ćete osvojiti bod. U praksi dink rijetko donosi bodove, ali vrlo često možete izgubiti bod.

Dink udarac je nježan, ali precizan te želite da bude što nježniji, jer ne želite da vam mogu snažno vratiti udarac. No, preciznost je ovdje najvažnija iz jednostavnog razloga koji smo spomenuli a to je da je cilj dinka natjerati protivnika da pogriješi. Je li vaš protivnik bolji s bekhendom ili forhendom? Svakako želite udariti loptu na stranu koja je slabija, a to zahtijeva preciznost. Dink udarac možete izvesti kako god želite, samo imajte na umu da bi trebao biti kontroliran, pažljiv i usmjeren udarac. Zahtijeva ogromnu količinu osjećaja i preciznosti.

Dink udarac prema suprotnoj strani terena

Dink udarac prema suprotnoj strani terena jednostavno je dink udarac koji se šalje s jedne strane terena na suprotnu stranu terena protivnika. Dink udarac prema suprotnoj strani terena je jedan od najbrutalnije efikasnih udaraca u piklbolu. Također je vrlo teško savladati ga, što ga može učiniti jednim od najfrustrirajućih udaraca te je ključno naučiti kako izvesti dink udarac prema suprotnoj strani terena i kako ih vraćati.

Kod dink udarca ključno je procjeniti udaljenost. Dink udarac koji ide ravno prema naprijed bit će puno kraći od dink udarca koji ide prema suprotnoj strani terena. To znači da morate koristiti više snage da biste ga poslali tamo. Mnogi ljudi imaju jedinstvene načine izvođenja dink udarca prema suprotnoj strani terena. Kako god izvodili ovaj udarac, to je potpuno na vama. Samo zapamtite da je kontrola udaljenosti najvažniji faktor!

Lob

Lob udarac u piklbolu ima lošu reputaciju. To je udarac u kojem visoko podignete loptu u zrak iznad glava svojih protivnika te to prisiljava protivnike da se brzo okrenu kako bi dohvatili loptu na stražnjem dijelu terena. Nagla promjena ritma može natjerati protivnika u paniku, povećavajući vjerojatnost njihove pogreške.

Ovaj udarac se gotovo isključivo koristi iz jednog razloga: pomaže resetirati ritam, odnosno tempo igre. Ako vam protivnik neprestano servira i ne uspijevate usporiti tempo, lob vam može pomoći da to postignete. Lopta poslana u stražnji dio terena prisiljava protivnika da se udalji od mreže, omogućujući vam da preuzmete mrežu. Ipak, ne želite ovo raditi prečesto jer previše kratki lob može rezultirati time da vam je protivnik udari nazad, ili lopta lako može izaći izvan terena ako previše daleko lobate.

Drive udarac

Drive udarac je jednostavno ground udarac ili volej udarac kojim udarate maksimalnom snagom koju možete. Drive udarci trebaju biti jaki, brzi i nezaustavljivi. Drive udarci su odlični za osobe koje imaju snage gornjeg dijela tijela da to izvedu, ali bit će vrlo teški za osobe koje nisu jako jake. Drive udarci bi trebali biti korišteni kao alat, a ne kao udarci koje koristite redovito. Ako vidite otvoreni prostor na terenu ili ako se vaš protivnik trči prema vama, izvođenje drive udarca prema tim pozicijama može biti vrlo učinkovito.

Blok udarac

U piklbolu, blok udarac koristi se kako bi se zaustavili drive ili obični udarci koji daju protivniku prednost. Lako je pogriješiti ako vam protivnik uputi jak udarac, a blok udarac je tu da se pokušate spasiti. Izvođenje blok udarca je izuzetno jednostavno.Da biste izveli blok udarac, jednostavno izvucite svoj reket ispred sebe u položaj backhanda. Pustite da lopta udari u reket i ne trebate ništa drugo raditi. Evo najvažnije stvari koju treba zapamtiti: nemojte udarati lopticu! Vjerujte, ima dovoljno snage u lopti koja vam leti ravno prema vama. Ne trebate joj dodavati dodatnu snagu! Ako to ispravno napravite, lopta će se tromo odbiti u kitchen zonu, što će otežati protivniku da je vrati. Blok udarci su također odličan način usporavanja igre kako protivnik ne bi imao prednost.

Duboki povrat servisa

Ovo je vrlo važan udarac koji je važno naučiti dobro izvesti. Nije baš teško, samo treba vremena da se nauči kako ga učinkovito izvesti. Razumljivo je da može biti vrlo teško znati koliko daleko udarate loptu u stražnji dio terena. Naša dubinska percepcija postaje malo čudna kada pokušavamo procijeniti udaljenosti tako daleko. Najbolji način za treniranje toga je da pronađete prijatelja ili partnera za piklbol i vraćate im servis. Tada vam mogu reći koliko daleko udarate loptu kako bi vam pomogli da shvatite stvari. Na kraju će vaš mozak razviti obrazac i naviknut ćete se na to.

Backhand udarac

Ovo je zanimljiv mali udarac koji uvijek iznenadi protivnika. Backhand udarac je udarac koji se obično izvodi blizu mreže i doslovno podrazumijeva udaranje lopte kao da udarate šakom. Ovaj udarac je osmišljen kako bi se visok udarac koji je vaš protivnik poslao prema vama pretvorio u udarac koji ide ravno prema njima. Jednostavno ga je izvesti. Samo postavite reket u backhand položaj i pretvarajte se da udarate šakom!

Udarac iznad glave

Udarac iznad glave osmišljen je samo za jednu stvar: učiniti lopticu nepovratnom za vaše protivnike. To je udarac prilike! Ako vaši protivnici odigraju udarac koji ide malo iznad vaše glave, tada je to vaša prilika da ga “spakirate”! Ispružite se prema gore i udarite lopticu prema dolje. Ključ je u preciznosti.

Drop trećeg udarca

Drop trećeg udarca je najvažniji udarac koji treba usavršiti u piklbolu. Ovaj udarac je apsolutno ključno naučiti za naprednu igru zbog toga što se mnogo bodova gubi na trećem udarcu, a razlog tome je najčešće što igrači osjećaju veliki pritisak kada pokušavaju izvesti ovaj udarac. Protivnici već stoje blizu mreže s ogromnom prednošću, dok ste vi (i vaš partner ako igrate u parovima) još uvijek blizu osnovne linije ili čak bliže stražnjem dijelu terena. Ovo su meki udarci koji se uzdižu prema gore, a zatim mekano padaju u kitchen zonu (područje blizu mreže). Meki pad prisilit će vašeg protivnika da lopticu ne udara jako, već da je lagano podigne. Ako udarite lopticu predaleko ili previsoko, vaš protivnik je može snažno udariti ili poslati “drive” udarac, što povećava vjerojatnost da izgubite bod.