Piklbol teren

Pikbol teren je dinamično bojište gdje se strategija, vještina i zajedništvo susreću kako bi stvorili jedinstveno i uzbudljivo sportsko iskustvo. S svojim pažljivo osmišljenim dimenzijama, piklbol teren predstavlja pozornicu za intenzivne razmjene loptica i precizno postavljene udarce. Bez obzira jeste li iskusni igrač ili novi u piklbol igri, teren postaje vaše platno, a svaki udarac koji napravite doprinosi simfoniji akcije koja se odvija unutar njegovih granica. 

Razumijevanje rasporeda terena ključno je za početnike kako bi shvatili osnovnu mehaniku igre, uključujući servisiranje, vraćanje, pozicioniranje i strategiju. Kako igrači postaju upoznatiji s dimenzijama terena i zonama, bit će bolje opremljeni za donošenje strateških odluka i učinkovito izvođenje udaraca.

Također, igrači bi trebali biti obazrivi prema svojim protivnicima i ne stajati preblizu osnovne linije dok protivnik servira. To osigurava fair play proces serviranja bez ometanja.

Dimenzije Pickleball terena - Pickleball Hrvatska

Dimenzije terena

Standardni teren za piklbol ima posebne dimenzije koje su osmišljene kako bi omogućile zanimljivu igru i osigurale pravednost. 

Teren je sličan dimenzijama terena za badminton i tenis, ali s nekim razlikama. Širina terena je 6.1 metara, dok je duljina za igru u parovima 13.4 metara. Za pojedinačnu igru duljina terena se smanjuje na 6.1 metara dok širina ostaje ista.

Iako su dimenzije koje smo naveli standardne, mogu postojati varijacije u veličini terena temeljem lokalnih smjernica, neformalne igre ili postavki, odnosno gabarita na terenima ili u dvoranama. Uvijek je dobro provjeriti dimenzije terena na kojem igrate.

Zona bez voleja (Kitchen)

Piklbol kitchen, ili jednostavno nazvana “kitchen”, označava ključno područje na piklbol terenu. Odnosi se na zonu bez direktnih udaraca, koja je dugačka 2.13 metara na svakoj strani mreže. Iako nitko nije potpuno siguran odakle potječe naziv “kitchen”, postoje teorije da je taj izraz preuzet iz igre shuffleboard. U shufleeboard-u, “kitchen” je područje iza glavnih zona za postizanje bodova, nazvane “10-off” zona, koja oduzima deset bodova ako se lopta tamo zaustavi. 

Evo zašto je kitchen tako važna zona: Zona bez direktnih udaraca, kitchen, strategijski je smještena blizu mreže kako bi se spriječilo igrače da snažno udaraju ili udaraju lopticu dok su preblizu njoj. Ova pravila potiču igrače da koriste kontrolirane i precizne udarce, umjesto prejake snage. To dodaje dodatnu strategiju i ravnotežu u igri, jer igrači moraju taktički pristupiti mreži kako bi izbjegli ulazak u kitchen i time počinili prekršaj.

Važno je napomenuti da iako ne smijete udariti lopticu dok se nalazite u kitchen zoni, pod određenim okolnostima smijete ući u nju. Na primjer, ako vas protivnikov udarac prisili da uđete u kitchen i loptica se odbije u kitchen zoni, smijete je udariti nakon što se odbije. Također, ako izvan kitchen zone odigrate direktni udarac (volej) i vaša vas dinamika odvede u kitchen zonu, to se ne smatra prekršajem.

Shvaćajući kako iskoristiti kitchen zonu u svoju korist, ključni je aspekt piklbol strategije. Vješti igrači znaju kako kontrolirati ritam i smjer igre tako da učinkovito upravljaju svojom pozicijom u i oko kitchen zone. Dakle, iako kitchen zona možda zvuči kao mjesto koje treba izbjegavati, zapravo je to mjesto gdje se odvijaju neki od najstrategičnijih i najvještijih poteza u svijetu piklbola!

Pickleball plava loptica pokraj mreže - pickleball hrvatska

Površine terena

Površina piklbol terena ima ključnu ulogu u određivanju općeg osjećaja i dinamike igre ovog sporta. Općenito, pickleball tereni mogu se naći na raznim vrstama površina, svaka s vlastitim karakteristikama. Evo nekoliko uobičajenih vrsta površina koje biste mogli susresti:

Asfalt: Asfalt je popularan izbor za vanjske piklbol terene. Pruža izdržljivu i ekonomičnu površinu koja može podnijeti vremenske uvjete. Međutim, može imati malo više trenja od drugih površina, što utječe na brzinu igre.

Betonska površina: Slično kao asfalt, beton je još jedna česta površina za vanjske terene. Izdržljiv je i zahtijeva minimalno održavanje. Iako može pružiti dosljednost, tvrdoća betona ponekad može rezultirati bržim i izazovnijim odskokom lopte.

Unutarnja tvrda podloga: Unutarnji tereni često imaju tvrde površine od materijala poput drva ili sintetičkih materijala. Ovi tereni omogućavaju kontroliranu i dosljednu igru, omogućavajući precizne udarce i stratešku igru.

Travnata površina: Travnati tereni su rjeđi, ali mogu pružiti jedinstven i mekši doživljaj igre. Zahtijevaju više održavanja i možda nisu tako česti, ali mogu pružiti ugodnu promjenu ritma.

Površina s jastučićima: Neki tereni koriste posebne jastučaste površine koje pružaju apsorpciju udaraca, čineći ih lakšima za zglobove. Ove površine često preferiraju igrači koji traže iskustvo igre koje manje opterećuje tijelo.

Odabir površine može utjecati na brzinu lopte, odskok i čak napor na tijelu igrača. Različiti igrači mogu imati svoje preference temeljene na svom stilu igre i razini udobnosti. Bilo da uživate u vanjskoj atmosferi na asfaltu ili kontroliranom okruženju unutarnjeg tvrdog terena, površina dodaje ključni element igri piklbola.

Osvjetljenje terena

Osvjetljenje piklbola terena ključan je element koji osigurava ugodno igranje tijekom uvjeta slabog osvjetljenja, omogućavajući igračima da nastave svoje utakmice udobno i sigurno. Odgovarajuće osvjetljenje na piklbol terenu pruža vidljivost, poboljšava igru i produžuje radne sate igre, posebno kada sunce zađe. 

Evo nekoliko informacija o osvjetljenju piklbol terena:

Vrste osvjetljenja: Postoji razne vrste sustava osvjetljenja koji se koriste za piklbol terene. Najčešće opcije uključuju LED reflektore i fluorescentna svjetla. LED svjetla postaju sve popularnija zbog svoje energetske učinkovitosti, dugotrajnosti i sposobnosti pružanja svijetle i usmjerene rasvjete.

Položaj i pokrivenost: Učinkovito osvjetljenje zahtijeva pravilno postavljanje i pokrivenost svjetlosnih tijela. Svjetla se obično postavljaju na visoke stupove ili konstrukcije koje okružuju teren. Cilj je eliminirati sjene i osigurati ravnomjerno osvjetljenje cijelog terenskog područja, uključujući bočne i bazne crte.

Intenzitet svjetla: Dovoljan intenzitet svjetla ključan je za jasnu vidljivost lopte, linija terena i kretanja igrača. Osvjetljenje treba biti dovoljno svijetlo kako bi se spriječilo naprezanje očiju i omogućilo igračima točno procjenjivanje udaljenosti i putanja.

Pravilno dizajnirano i održavano osvjetljenje piklbol terena osigurava da igrači mogu uživati u igri čak i nakon zalaska sunca. Bilo da je riječ o opuštenoj večernjoj utakmici ili natjecateljskom turniru, dobro osmišljeno osvjetljenje doprinosi ukupnom uspjehu i užitku ovog sporta.

Održavanje terena

Održavanje piklbol terena ključno je kako bi teren bio siguran, funkcionalan i u dobrom stanju za igranje. Redovito održavanje pomaže produžiti životni vijek terena te osigurava da igrači mogu uživati u optimalnom iskustvu igre. Evo nekoliko ključnih aspekata održavanja piklbol terena:

Čišćenje: Redovito čišćenje terena uklanja prašinu, prljavštinu, lišće i ostale nečistoće koje mogu utjecati na površinu igrališta. Čistoća terena pridonosi boljoj trakciji i smanjuje rizik od ozljeda.

Održavanje linija: Linije terena trebaju biti jasne, ravne i vidljive. Redovito osvježavanje linija bojom ili trakama osigurava da igrači točno znaju gdje se nalaze granice igrališta.

Popravci: Popravci pukotina, rupa ili oštećenja na površini terena trebaju biti brzo i temeljito obavljeni. Loše održavanje može dovesti do nepropisnog odskoka lopte i nesigurnosti za igrače.

Zamjena mreže i postolja: Ako teren ima mrežu za piklbol, redovita provjera i zamjena mreže te postolja za mrežu osigurava da su svi elementi u dobrom stanju i da se igra može nesmetano odvijati.

Prilagodbe za vremenske uvjete: Ovisno o klimatskim uvjetima, teren može zahtijevati posebne prilagodbe. Na primjer, zimi bi mogao zahtijevati posebno održavanje kako bi se spriječilo stvaranje leda ili snijega na površini.

Redovito održavanje piklbol (eng: pickleball) terena čini ga sigurnim, učinkovitim i prikladnim za sve igrače. Pobrinuti se da teren uvijek bude u najboljem stanju omogućuje svima uživanje u ovom sjajnom sportu.

Pickleball teren

Razlika piklbol i badminton terena

Dimenzije:

Standardni teren za piklbol (eng: pickleball) je veći od terena za badminton. Teren za piklbol ima dimenzije 6.1 metra u širinu i ili 13.4 metara u duljinu (za igru u parovima) ili 6.1 metara u duljinu (za pojedinačnu igru).

Teren za badminton je manji, mjeri 5.18 metara u širinu i 13.4 metara u duljinu za igru u parovima i pojedinačnu igru.

Visina mreže

Visina mreže za pikabol je 91.4 centimetara uz stranice i 86.4 centimetara u središtu.

U badmintonu je mreža viša, po pravilima bi trebalo biti 1.5 metara u središtu i 1.54 metara na stranicama.

Zona bez voleja

Obje igre imaju zonu bez voleja (NVZ) ili “kuhinju”. U piklbolu, zona bez voleja duboka je 2.13 metara od mreže s obje strane. U badmintonu nema posebne zone bez voleja; igrači se mogu približiti mreži bliže.

Brojanje bodova

U piklbolu, bodove postiže samo ekipa koja servira, a igre se obično igraju do 11 bodova, uz pobjednički razmak od 2 boda.

U badmintonu, bodove mogu postići obje ekipe, a igre se igraju do 21 bod.

Razlika piklbol i teniskog terena

Dimenzije

Standardni teren za piklbol manji je od teniskog terena. Širina je ista, 6.1 metara, ali teniski teren je puno dulji, mjeri 23.77 metara za pojedinačnu, kao i za igru u parovima.

Visina mreže

Visina mreže za piklboll je niža, mjeri 90 centimara uz stranice i 86 centimetara u središtu, dok je u tenisu je mreža viša te bi po pravilima trebala biti 91 centimera u središtu.

Površina terena

Iako se obje igre mogu igrati na različitim površinama, teniski tereni su često tvrdi tereni od betona ili asfalta, dok tereni za piklbol mogu biti od sličnih materijala ili posebnih površina za terene za piklbol.

Veličina reketa i vrsta lopte

Teniski reketi su veći i teži od reketa za piklbol. Osim toga, službeno se zove piklboll palica ali je kod nas trenutno popularniji naziv piklbol reket.

U piklbolu koristi se perforirana plastična loptica, dok se u tenisu koristi loptica prekrivena filcom.

Stil servisa

U piklbolu, servis mora biti ispod ruke i dijagonalan, dok u tenisu servis može biti ispod ili iznad ruke i udara se prema suprotnom servisnom polju.

Brojanje bodova

U piklbolu bodove postiže samo ekipa koja servira, dok u tenisu bodove mogu postići obje ekipe.

Ove razlike ističu jedinstvene karakteristike terena i mehanike igre svake igre. Iako piklbol crpi inspiraciju iz badmintona i tenisa, ima vlastiti set pravila, dimenzija terena i strategije koje ga čine posebnim i zanimljivim sportom s reketima.

Unutarnji pickleball teren - pickleball hrvatska

Unutarnji i vanjski tereni za piklbol

Piklbol se može igrati na unutarnjim i vanjskim terenima. Iako su pravila ista, postoje neke  razlike između unutarnjih i vanjskih terena koje je važno uzeti u obzir.

Kod unutarnjih terena površine za igranje često su tvrde poput drveta, lainata ili sportskih pločica. Ove površine pružaju dosljedan odskok i često se preferiraju zbog kontroliranih uvjeta igranja. Vanjski tereni mogu imati različite površine, uključujući beton, asfalt i specijalizirane površine za terene za piklbol. Ove površine mogu imati male varijacije u odskoku zbog vremenskih uvjeta i upotrebe.

Unutarnji tereni također obično imaju kontrolirane svjetlosne sustave koji osiguravaju dosljednu vidljivost i uvjete igranja bez obzira na doba dana ili vremenske uvjete. Vanjski tereni se oslanjaju na prirodno svjetlo tijekom dana, koje se može mijenjati ovisno o dobu dana i vremenskim uvjetima. Neki vanjski tereni imaju osvjetljenje za večernju igru što omogućuje igranje i u noćnim uvjetima. Vanjski tereni podložni su i vremenskim uvjetima poput vjetra, sunca i kiše. Vjetar može utjecati na putanju lopte, a odsjaj sunca može utjecati na vidljivost te se moraju češće održavanje radi rješavanja problema poput pukotina, trošenja površine i oštećenja uzrokovanih vremenskim uvjetima.

Unutarnji i vanjski tereni za piklbol imaju posebne karakteristike koje mogu utjecati na igru i iskustvo igranja. Unutarnji tereni nude kontrolirane uvjete i dosljedno osvjetljenje, što ih čini prikladnima za natjecateljsku igru i vježbu bez obzira na vremenske uvjete. Vanjski tereni pružaju drugačiju atmosferu, uz vremenske uvjete i uživanju na svježem zraku i prirodi postoje i varijacije površine koji dodaju dodatni sloj izazova i uzbuđenja igri.

Gdje igrati piklbol u Hrvatskoj?

ZAGREB

Jabukovac

Adresa: Osnovna škola Jabukovac, Jabukovac 30, 10 000 Zagreb, Hrvatska

Ako želite igrati u Zagrebu možete kontaktirati piklbol (pickleball) klub PK “Zagreb” te zaigrati piklbol na terenu osnovne škole Jabukovac. Predviđeni termin za igru je subotom od 15:00 – 18:00, a za dogovor oko rezervacije termina svakako bi trebali kontaktirati klub PK “Zagreb na e-mail adresu pickleballzagreb@gmail.com ili putem njihove Facebook stranice.

Okupljanje u osnovnoj školi Jordanovac je volontersko okupljanje te klub ima u vlasništvu 3 mreže i nekoliko reketa, dok je u dvorani drvena podloga (parket).

U Zagrebu također postoji i PK “Zagreb 002” te za lokacije njihovog terena i slobodne termine pošaljite upit na e-mail natko.petrisic@gmail.com

MILNA

Milna, otok Brač

Adresa: SRC Stanko Poklepović

U Milni su napravljeni prvi namjenski tereni za piklbol (pickleball) u obliku dva nova igrališta.

Za detalje i rezervaciju termina javite se na info@opcinamilna.hr ili na kontakt broj +385 95 636 2122

SPLIT

Split

Ime kluba: PK “Split”

Za rezervaciju piklbol terena te točne lokacije i slobodne termine u Splitu kontaktirajte PK “Split” putem njihove Facebook stranice Pickleball Split

SLAVONSKI BROD

Slavonski Brod

Ime kluba: PK “Brod”, Slavonski brod

Za rezervaciju piklbol terena te točne lokacije i slobodne termine u Splitu kontaktirajte PK “Brod”

VELI LOŠINJ

Veli Lošinj

Ime kluba: PKBL (Pickleball Klub Bićanić Lošinj)

Za rezervaciju piklbol terena te točne lokacije i slobodne termine u Splitu kontaktirajte pickleball klub Bićanić Lošinj.